Wonen in Aken

Laatst bijgewerkt op: 28 juli 2016

Wonen in Aken kun je al vanaf ongeveer €200 per maand. Omdat Aken een echte studentenstad is, is het woningaanbod ook erg groot. Echter moet je wel op tijd beginnen met zoeken.

De meeste woningen worden door particulieren verhuurd, maar er zijn ook woningbouwverenigingen waarbij je een kamer in een studentenflat (‘Studentenwohnheim’) kan huren. In dit geval worden badkamer en keuken vaak gedeeld, echter zijn er ook een-persoonswoningen met eigen douche en een kleine keuken. Je schrijft je hiervoor in bij de betreffende woningbouwvereniging of het Studentenwerk. Hier word je dan waarschijnlijk op een wachtlijst geplaatst.

In de woningen die het Studentenwerk Aachen aanbied, is water, elektriciteit, gas én internet via het RWTH netwerk inclusief. Deze woningen krijg je vanaf 150 euro per maand.

Het particuliere aanbod bestaat vooral uit appartementen, die je meestal met één of twee mensen deelt. Zo’n gedeeld appartement heet een WG (‘Wohngemeinschaft’). Er zijn ontzettend veel WG’s in Aken. Het aanbod is dan ook zeer groot. Voor een WG zijn er normaal gesproken geen wachttijden. Een WG vind je op internet (bijvoorbeeld www.wg-gesucht.de), of je gaat op zoek naar advertenties op prikborden van de RWTH. Je kunt natuurlijk ook naar een makelaar toe stappen en zelf een WG oprichten. De meeste woningen kosten rond de tien euro per maand per vierkante meter. Als dit veel meer is kan het zijn dat een verhuurder je als buitenlander makkelijk denkt af te kunnen zetten. Vraag in dit geval het bij studiegenoten na wat zij voor hun woning betalen.

Een andere woongelegenheid is het zogenaamde ‘Studentendorf’. Dit is een dorpje waar 5 studentenhuizen bij elkaar liggen. In het studentendorp wordt niet alleen gewoond, maar worden er ook veel activiteiten georganiseerd. In het studentendorp komt het studentenleven heel goed tot zijn recht. Meer informatie over het studentendorp kun je vinden op www.dorf.rwth-aachen.de.

Voor Nederlanders die dicht aan de grens wonen, bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om thuis te blijven wonen. Hoewel iedereen dit natuurlijk zelf moet beslissen, heeft wonen in Aken vele voordelen. Ten eerste leer je op deze manier veel sneller de Duitse taal en cultuur kennen. Bovendien is het ook voordelig om in Aken te wonen.

Kostenvergelijk Aken – Nederland

Huurprijsontwikkeling Aken

Zoals in de grafiek vermeld, is de gemiddelde prijs van een woning in Aken zo’n 10 euro per maand per vierkante meter. De exacte prijzen zijn uiteraard van de locatie afhankelijk en zoals verwacht is de binnenstad met gemiddeld €10,45 het duurste stadsdeel. Meer informatie vind je daarover hier.

In Nederland zijn de prijzen ten minste twee keer hoger, gemiddeld zelfs twee-en-een-half keer zo hoog. De goedkoopste stad met een technische universiteit in Nederland is Enschede, waar je gemiddeld €20,- per vierkante meter betaald.