Ga naar de inhoud

5000 jaar geschiedenis om tussen te wonen

Over Aken

De stad Aken ligt direct aan de grens met België en Nederland. Met meer dan 250.000 inwoners is Aken de grootste meest westelijk gelegen stad van Duitsland. Ongeveer 65.000 studenten bezoeken ieder jaar weer de vier hogescholen, respectievelijk RWTH Aachen University, de FH Aachen, de Katholische Fachhochschule en de Musikhochschule.

Domspringen
Domspringen
© 2019 by Jörg Hempel; www.joerg-hempel-com

Een stad met een rijke geschiedenis

In Aken gaan traditie en vooruitgang hand in hand. Karel de Grote liet overal in de stad zijn sporen achter. Evenals vroeger zijn de Dom, die op de Unescolijst van belangrijke cultuurmonumenten staat, het Gotische stadhuis, waarin 32 Duitse koningen hun koningsmaal vierden, nog steeds de belangrijkste gebouwen van de oude binnenstad.

Ondanks de rijke historie is Aken geen museumstad, maar presenteert zich vooral als een moderne, internationaal ingestelde stad met politieke, economische en culturele contacten die tot ver over de nationale grenzen reiken. Een voorbeeld hiervan is het eerste grensoverschrijdende industrieterrein AVANTIS, dat in samenwerking met de Nederlandse stad Heerlen opgericht werd.

De bronnen

De Romeinen noemden de hete, zwavelhoudende minerale bronnen in de omgeving van Aken Aquis-Granum. Dit is afgeleid van de Keltische god van de genezing Grannus. Sinds de Romeinse tijd zijn deze hete bronnen gekanaliseerd en veranderd in geneeskrachtige baden, die nog steeds in gebruik zijn. Âh, is een oud-Germaans woord, verwant aan het Latijnse aqua (ook terug te vinden in riviernamen) en betekent water. In Franssprekende delen van het voormalige Romeinse Rijk veranderde dit in Aix. Zo is de Franse naam van Aken Aix-la-Chapelle. Dit vindt men ook terug in de namen van andere Romeinse kuuroorden zoals Aix-en-Provence en Aix-les-Bains.

De vrije rijksstad​

De stad Aken was van 1306 tot 1797 een rijksstad binnen het Heilige Roomse Rijk. In 1500 werd de stadstaat ingedeeld bij het Nederrijns-Westfaalse Kreis.

Na de Romeinse tijd werd Aken verlaten tot de achtste eeuw, toen het vermeld werd onder naam Aquis Villa. In het jaar 768 kwam Karel de Grote voor de eerste keer naar Aken. Hij hield erg van deze plek en bouwde hier twintig jaar later een palts. De magistrale kapel van dit paleis vormt tegenwoordig de kern van de Dom van Aken. Om te kunnen genieten van de hete geneeskrachtige bronnen, verbleef Karel de Grote tussen het jaar 800 en tot zijn dood in 814 de meeste winters in Aken. Na zijn dood werd hij bijgezet in de kapel, waar zijn tombe nog steeds te vinden is.

De moderne tijd​

In 1880 had Aken een inwoneraantal van 80.000. Meerdere belangrijke spoorwegen kwamen hier bij elkaar. Aken werd hierdoor een industriestad waar onder andere spoorstaven, spelden, naalden, knopen, tabak, wol- en zijdeproducten geproduceerd werden.

Nadat Aken zwaar beschadigd was geraakt in de Tweede Wereldoorlog, was het de eerste Duitse stad die door de geallieerden bevrijd werd van het nationaalsocialisme. Het was ook de eerste Duitse stad waar na de oorlog weer een dagblad verscheen.

Sinds 1950 reikt de stad de jaarlijkse Karlspreis uit aan mensen of instituten die uitzonderlijk werk hebben verricht voor het Europese verenigingsproces. In 2003 werd deze prijs bijvoorbeeld uitgereikt aan de Franse oud-president Valéry Giscard d’Estaing, in 1996 aan koningin Beatrix, in 1976 aan Leo Tindemans, in 1967 aan Joseph Luns, in 1957 aan Paul-Henri Spaak en in 1951 aan Hendrik Brugmans.

Europese Modelregio

Op de Expo 2000 in Hannover werd Aken als Europese modelregio gepresenteerd. Een modelvoorbeeld van een succesvolle structuurverandering waarbij de mijnbouw en de oude industrie in de regio plaats maakten voor een van de belangrijkste High-Tech-locaties in Europa. Dankzij de wetenschappelijke kennis in Aken hebben diverse bekende multinationals en researchcentra, zoals Ericsson, Ford, Philips, Takeda Pharma en Microsoft zich hier gevestigd, met succesvolle beursnoteringen van opkomende technologiebedrijven zoals Aixtron of Parsytec aan de Neuen Markt in Frankfurt am Main als gevolg.

Sinds 1985 zijn er ongeveer 500 nieuwe en voornamelijk op de toekomst gerichte bedrijven ontstaan, met als gevolg een toename van de werkgelegenheid met meer dan 10.000 banen. De universiteit en de hogescholen in Aken lopen voorop op het gebied van informatie- en telecommunicatietechniek, werktuigbouwkunde, kunststoftechniek, informatica, materiaalwetenschappen en biotechnologie.

Woon- en Leefmilieu

Qua woon- en leefmilieu heeft Aken het nodige te bieden. De levendige stadskern, de monumenten, de fonteinen en baden (Carolus Therme) gelegen boven de warmste warmwaterbronnen van Europa, de vele kroegen en de culturele verscheidenheid en kwaliteit (Ludwig Forum voor internationale kunst, het Suermondt-Ludwig-Museum, het Couven Museum, het Museum Burg Frankenberg, het Internationales Zeitungsmuseum) maken Aken tot een stad met flair en met een gemoedelijke atmosfeer.

De Ligging

De stad Aken ligt in de deelstaat Nordrhein-Westfalen in het westen van Duitsland en ligt op een steenworp afstand van de Nederlandse grens (5 kilometer van Vaals en 20 kilometer van Heerlen). Aken ligt in de buurt van de grote belangrijke Duitse steden Düsseldorf (80 kilometer) en Keulen (70 kilometer). Verder is de Belgische industriestad Luik vanuit Aken ook makkelijk te bereiken.

De Euregio

Aken ligt in de Euregio, deze regio verenigt delen van Nederland, België en Duitsland. De Euregio heeft een oppervlakte van 13.000 km² en telt 3,4 miljoen inwoners. Daarnaast heeft deze een gunstige geografische ligging binnen Europa. De grote zeehavens van Antwerpen en Rotterdam zijn snel bereikbaar en in de directe omgeving bevinden zich de luchthavens van Luik, Maastricht-Aachen Airport en de internationale luchthavens van Düsseldorf en Keulen. Bovendien is de Euregio via het Albert-kanaal en het Juliana-kanaal/Maas aangesloten op het Europese goederentransportnet van de scheepvaart. Ook de aansluiting met het spoorwegnet is uitstekend, de Franse hogesnelheidstrein Thalys stopt bijvoorbeeld in Luik en Aken.

Deze gunstige ligging is voor bedrijven van groot belang. In de Euregio bezoeken meer dan 100.000 studenten de vier universiteiten (RWTH Aachen University, Université de Liège, Maastricht University, Universiteit Hasselt) en de talrijke hogescholen.

De RWTH

De meeste universiteitsgebouwen in Aken liggen aan de westelijke kant van de stad, op loopafstand van het treinstation Aachen West. Op dit treinstation stopt één keer per uur de vernieuwde ‘drielandentrein’. Deze stoptrein (RE18) rijdt vanaf Luik via Maastricht en Heerlen naar Aken Hauptbahnhof. De trein rijdt over het traject Heerlen – Aachen West ongeveer 25 minuten. Tevens is Aken per bus ook uitstekend te bereiken vanuit Heerlen (Bus 44, reistijd 40 minuten), Maastricht (Bus 350, reistijd 50 minuten) en Vaals
(reistijd 20 minuten) vertrekt ieder kwatier een bus naar Aken.

Natuurlijk is Aken ook met de auto bereikbaar. De afstand van Heerlen naar Aachen is 20 kilometer, oftewel circa 15 minuten. Als student kun je voor €9,50 per maand parkeren in de RWTH parkeergarages. De grootste parkeergarage ligt op loopafstand van de universiteitsgebouwen en op 500 meter van het treinstation Aachen West.