Kosten

Laatst bijgewerkt op: 15 februari 2016

Een belangrijke reden om in Aken te komen studeren kunnen de kosten zijn. De kosten zijn namelijk veel lager dan in Nederland. Het collegegeld, de boeken en de woningen zijn veel goedkoper. Ook kun je als Nederlander extra vergoedingen krijgen.

Het collegegeld

Sinds 24 februari 2011 is het collegegeld in NRW, de provincie waar Aken in ligt, weer afgeschaft. Door middel van deze afschaffing wil de provincie NRW ervoor zorgen dat het voor iedereen mogelijk is om te studeren. Per semester, een half jaar, ben je 225,31 euro kwijt. Dit zijn de zogenaamde semesterbijdrage. Van dit geld wordt onder andere je NRW-ticket, een soort OV-Chipkaart voor heel NRW, betaald. Met dit NRW-ticket ofwel Semesterticket kun je zeven dagen per week door heel NRW reizen met het openbaar vervoer, helemaal gratis. Ter vergelijking: in Nederland betaal je voor het studiejaar 2013/2014 alleen al 1835 euro collegegeld.

Gratis/goedkope boeken

In Nederland is het gebruikelijk dat je per jaar minimaal 300 euro aan boeken betaalt. Op de RWTH is dit niet het geval. Bij de meeste studies wordt met zogenaamde scripts gewerkt. Deze worden online gezet. Je kunt ze voor een klein bedrag, 5 tot 10 euro, kopen. Je kunt er ook voor kiezen om deze scripts zelf te printen. Je bent voor de meeste studies dus maximaal 50 euro aan scripts kwijt per jaar.

Als je behoefte hebt aan meer informatie, is de kans groot dat de bibliotheek van de RWTH heeft wat je nodig hebt. Op deze manier hoef je niet onnodig veel geld uit te geven aan boeken.

Geld van de Nederlandse Overheid

Als je studeert op de RWTH krijg je net zoals iedere andere student met de Nederlandse nationaliteit studiefinanciering. De basisbeurs thuiswonend bedraagt 97,85 euro. Als je uitwonend bent bedraagt deze beurs 272,46 euro.

Als je in het buitenland studeert wordt je Nederlandse OV-Chipkaart automatisch stopgezet. Hiervoor krijg je wel een vergoeding. In 2013 bedraagt de vergoeding 98,79 euro per maand. Je kunt ook kiezen voor je OV-Chipkaart in plaats van de vergoeding. Dit moet je dan wel aanvragen.

Meer informatie hierover vind je op de site van DUO.

Wonen in Aken

In Nederlandse studentensteden betaal je al gauw 320 euro voor een 12m² woning in de buurt van het centrum. In Aken zijn de woningen stukken goedkoper. Een woning van 12m² krijg je al vanaf 160 euro inclusief stroom en verwarming. Meer informatie over het wonen in Aken en de kosten vind je hier.

Besparingscalculator

Met dit kleine programmaatje kun je makkelijk berekenen hoeveel geld je bespaart als je in Aken gaat studeren in plaats van Nederland. Let op: je krijgt in Duitsland net als in Nederland studiefinanciering, daarom staat dit punt niet in de calculator.