Kosten

Laatst bijgewerkt op: 11 april 2019

Een goede reden om in Aken te komen studeren zijn de kosten. Die liggen namelijk veel lager dan in Nederland. Het collegegeld, de boeken en de woningen zijn veel goedkoper dan in Nederland, en daarnaast kun je als Nederlander extra vergoedingen krijgen.

Het collegegeld

Sinds 24 februari 2011 is het collegegeld in Noordrijn-Westfalen (de provincie waarin Aken ligt) weer afgeschaft. Door middel van deze afschaffing wil de provincie NRW ervoor zorgen dat het voor iedereen mogelijk is om te studeren. Per semester (een half jaar) ben je ongeveer 225 euro kwijt. Dit heet de zogenaamde semesterbijdrage. Van dit geld wordt onder andere je NRW-ticket (een soort OV-Chipkaart voor heel NRW) betaald. Met dit NRW-ticket ofwel Semesterticket kun je zeven dagen per week gratis door heel NRW reizen met het openbaar vervoer. Ter vergelijking: in Nederland betaal je voor een studiejaar alleen al rond de 1800 euro collegegeld.

Gratis/goedkope boeken

In Nederland is het gebruikelijk dat je per jaar minimaal 300 euro aan boeken betaalt. Op de RWTH is dit niet het geval. Bij de meeste studies wordt met zogenaamde scripts gewerkt. Deze worden vaak online gezet, maar je kunt ze ook voor een klein bedrag (5 tot 10 euro) kopen. De mogelijkheid is er dus ook om je script zelf te printen. Je bent voor de meeste studies dus maximaal maar 50 euro kwijt aan je boeken per jaar.

Als je behoefte hebt aan meer informatie of lesmateriaal, is de kans groot dat de bibliotheek van de RWTH heeft wat je nodig hebt. Op deze manier hoef je niet onnodig veel geld uit te geven aan boeken.

Geld van de Nederlandse Overheid

Als je studeert op de RWTH heb je net zoals iedere andere student met de Nederlandse nationaliteit recht op studiefinanciering.

Als je in het buitenland studeert wordt je Nederlandse OV-Chipkaart automatisch stopgezet. Hiervoor krijg je wel een vergoeding. In 2019 bedraagt deze vergoeding 95,51 euro per maand. Je kunt er ook voor kiezen om je Nederlandse OV-Chipkaart te behouden. Dit moet je dan wel aanvragen.

Meer informatie hierover vind je op de site van DUO.

Wonen in Aken

In Nederlandse studentensteden betaal je al snel 320 euro voor een 12m² woning in de buurt van het centrum. In Aken zijn de woningen stukken goedkoper. Een woning van 12m² krijg je al vanaf 160 euro inclusief gas/water/licht. Meer informatie over het wonen in Aken en de kosten vind je hier.