Nieuwe campus

Laatst bijgewerkt op: 26 juli 2016
Impressie van Campus West

Impressie van Campus West

Op dit moment is de RWTH bezig met een enorm project om de universiteit uit te breiden met twee campussen. De grootste zal ten westen van het centrum komen te liggen, tegen het Klinikum en de huidige instituten op Campus Melaten aan. Met de bouw van deze grootste is men in 2010 begonnen, en de eerste nieuwe instituten zijn al klaar en in gebruik. De tweede zal langs het spoor bij station Westbahnhof komen te liggen, tussen het centrum en Campus Melaten in, met de naam Campus West.

Tot nu toe hebben 92 bedrijven, waaronder 18 internationale “Key-Players” toegezegd op de campus in te trekken. De campus zal echter uit meer dan alleen onderzoeksgebouwen bestaan. Naast een education center voor het bundelen, begeleiden en beheren van onderzoek en onderwijs zullen er een hotel, een conferentiecentrum, verschillende gastronomische gelegenheden en verschillende andere service gebouwen ontstaan.

Het cluster concept

De RWTH is bij de planning van het project uitgegaan van een systeem van clusters, waarbij de campussen zijn opgedeeld in clusters waarin instituten en bedrijven, nauw met elkaar samenwerken en onderzoek  verrichten. Op deze manier komen studenten vroeg en erg intensief in contact met mogelijke werkgevers en leren ze binnen een bedrijfsstructuur onderzoek te doen. Vanzelfsprekend komt dit de baankans ten goede.

Dit concept is voor het eerst ingezet in 1951 in Californië waar het zeer effectief bleek te zijn. Dit betreft de Stanford-University, die grond verkocht en verhuurde inruil voor samenwerking met de betreffende bedrijven. Dit gebied is vandaag de dag bekend als Silicon Valley.

RWTH Aachen Campus Melaten

Impressie van Campus Melaten

Impressie van Campus Melaten

De bouw aan Campus Melaten is al in 2010 begonnen, waarna in 2012 de eerste clusters met onderzoek konden beginnen. Voor de totale bouwtijd is een traject  van 6 tot 8 jaar ingepland, waarbij de laatste gebouwen dus tussen 2016 en 2018 afgeleverd worden. De clusters die afgelopen jaren al in gebruik zijn genomen betreffen:

  • Cluster Integrative Produktionstechnik
  • Cluster Logistik
  • Cluster Schwerlastantriebstechnik
  • Cluster Optische Technologien
  • Cluster Bio-Medizintechnik
  • Cluster Umweltfreundliche, nachhaltige Energietechnik

RWTH Aachen Campus Melaten in getallen:

Oppervlak: 473.000 m²
Waarvan bouwgrond: 193.000 m²
Gecreëerde banen: Meer dan 5.000
Aantal clusters: 11
Begin bouw: 2010
Budget: meer dan een miljard euro

RWTH Aachen Campus West

Impressie van Campus West

Impressie van Campus West

Met de bouw van de dichter tegen het centrum aangelegen Campus West zal in 2013 begonnen worden. Hier ontstaat mede een conferentiecentrum en het met 14.000 m² oppervlak grootste collegezaalcomplex van Europa.

RWTH Aachen Campus West in getallen:

Oppervlak: 327.000 m²
Waarvan bouwgrond: 177.000 m²
Gecreëerde banen: +5.000
Aantal clusters: 8
Begin bouw: 2013
Budget: +1 miljard euro

Alle foto’s zijn eigendom van de RWTH Campus GmbH