De duale studie

Laatst bijgewerkt op: 6 januari 2015

Op de FH Aachen worden verschillende duale studies aangeboden. Een duale studie houdt in dat je tijdens je HBO studie parallel ook een zogenaamde “Ausbildung” (een beroepsopleiding) bij een bedrijf doet. Het voordeel is dat je al tijdens je studie erg praktisch bezig bent (wat bedrijven na je studie als je gaat solliciteren erg graag zien) en je al geld verdient.

Wat zijn de voordelen?

Tijdens je duale studie heb je minder vakantie (“maar” 30 vakantiedagen per jaar), studeert een jaar langer en moet meer doen dan je medestudenten. Maar wat zijn de voordelen van een duale studie?

 • Je krijgt twee diploma’s, een van je bachelor en een van je beroepsopleiding;
 • Je krijgt een zogenaamde “Ausbildungsvergütung”. Met dit geld kun je al makkelijk je studentenleven, woning etc. financieren;
 • Je leert al tijdens je studie het bedrijf kennen, waardoor je na je studie een veel grotere kans hebt op een baan;
 • Doordat je naast je studie ook erg praktisch bezig bent, weet je vaak beter dan je medestudenten hoe de theorie toegepast moet worden. Er stoppen daarom ook gemiddeld minder mensen met hun duale studie, dan met dezelfde studie die niet dual is.

Welke studies zijn dual?

In de onderstaande lijst vind je de duale studies die de FH aanbiedt.

 • Betriebswirtschaftslehre PLuS
 • Elektrotechnik PLuS
 • Maschinenbau PLuS
 • Scientific Programming
 • Bauingenieurwesen
 • Prozesstechnik
 • Angewandte Chemie

Zijn er toelatingseisen?

Er bestaat voor duale studies geen Numerus Clausus zoals bij sommige andere studies op de RWTH of FH. De enige toelatingseis is dat je een Ausbildungsplatz hebt bij een bedrijf, die met de FH Aachen coöpereren, of als ze nog niet coöpereren graag met de FH coöpereren willen. De FH Aachen, IHK Aachen, Handwerkskammer Aachen en de Agentur für Arbeit helpen graag met het zoeken naar een Ausbildungsplatz.

De studieverloop

Over het algemeen duurt een duale studie 8 tot 9 semesters (4 tot 4,5 jaar). Dit is minimaal 2 semesters langer dan een gewone bachelor op de FH. Als voorbeeld pakken we de verloop van de duale studie Betriebswirtschaft PLuS. De verloop van andere studies lijken hier erg op.

Je studie begint een semester eerder. In dit semester begin je met de Ausbildung bij het bedrijf waar je de rest van je studie zult zitten. In dit semester doe je al ervaring op.

Daarna zul je 4 semesters gewoon les hebben met je medestudenten, met een groot verschil: tijdens de collegevrije periode (de “vakanties”) zul je verder gaan met je Ausbildung bij het bedrijf.

In je laatste anderhalf jaar zul je maar nog 1 semester les hebben. De rest van de tijd ben je bezig met je Ausbildung.

Studieverloop Duale Studie

Studieverloop Duale Studie

De officiele pagina van de FH Aachen over duale studies is hier te vinden.