De duale studie

Laatst bijgewerkt op: 23 april 2019

Op de FH Aachen worden verschillende duale studies aangeboden. Een duale studie houdt in dat je tijdens je HBO studie parallel ook een zogenaamde “Ausbildung” (een beroepsopleiding) bij een bedrijf doet. Het voordeel is dat je tijdens je studie al erg praktisch bezig bent (wat bedrijven na je studie als je gaat solliciteren erg graag zien) en je al geld verdient.

Wat zijn de voordelen?

Tijdens je duale studie heb je minder vakantie (“maar” 30 vakantiedagen per jaar), studeert een jaar langer en moet meer doen dan je medestudenten. Maar wat zijn de voordelen van een duale studie?

 • Je krijgt twee diploma’s: een van je bachelor en een van je beroepsopleiding.
 • Je krijgt een zogenaamde “Ausbildungsvergütung”. Met dit geld kun je bijvoorbeeld je studentenleven, woning etc. financieren.
 • Je leert tijdens je studie al het bedrijf kennen, waardoor je na je studie een veel grotere kans hebt op een baan.
 • Doordat je naast je studie ook erg praktisch bezig bent, weet je vaak beter dan je medestudenten hoe de theorie toegepast moet worden. Er stoppen daarom ook gemiddeld minder mensen met hun duale studie, dan met dezelfde studie die niet duaal is.

Welke studies zijn duaal?

In de onderstaande lijst vind je de duale studies die de FH aanbiedt.

 • Betriebswirtschaftslehre PLuS
 • Elektrotechnik PLuS
 • Maschinenbau PLuS
 • Scientific Programming
 • Bauingenieurwesen
 • Prozesstechnik
 • Angewandte Chemie

Zijn er toelatingseisen?

Er bestaat voor duale studies geen Numerus Clausus zoals bij sommige andere studies op de RWTH of FH. De enige toelatingseis is dat je een Ausbildungsplatz hebt bij een bedrijf, die met de FH Aachen coöpereert (of als ze nog niet coöpereren graag met de FH coöpereren willen). De FH Aachen, IHK Aachen, Handwerkskammer Aachen en de Agentur für Arbeit helpen graag met het zoeken naar een Ausbildungsplatz.

Het studieverloop

Over het algemeen duurt een duale studie 8 tot 9 semesters (4 tot 4,5 jaar). Dit is minimaal 2 semesters langer dan een gewone bachelor op de FH. Als voorbeeld pakken we het verloop van de duale studie Betriebswirtschaft PLuS. (Het verloop van de andere duale studies lijkt hier erg op.)

Je studie begint een semester eerder. In dit semester begin je met de Ausbildung bij het bedrijf waar je de rest van je studie zult werken. In dit semester doe je dus al werkervaring op.

Daarna heb je 4 semesters les met je medestudenten, maar met een groot verschil: tijdens de collegevrije periode (de “vakanties”) ga je verder met je Ausbildung bij het bedrijf.

In het laatste anderhalf jaar heb je nog maar 1 semester les. De rest van de tijd ben je bezig met je Ausbildung.

Studieverloop Duale Studie

Studieverloop Duale Studie

De officiele pagina van de FH Aachen over duale studies is hier te vinden.