Cijfers omrekenen

Laatst bijgewerkt op: 28 juli 2016

Zoals je op de pagina over de aanmelding en de inschrijving al kon lezen bestaat er voor veel studies aan de RWTH en de FH een Numerus Clausus. Een Numerus Clausus betekent dat er je gemiddelde wordt getoest om te kijken of je toegelaten kan worden voor een studie. Dit is per jaar variabel, daar de gemiddeldes van andere studenten ook fluctueren. Dit kun je je als volgt voorstellen:

Er zijn X plekken en Y aanmelding, waarbij Y groter is dan X. De cijfers van alle kandidaten Y worden gerangschikt van hoog naar laag. Daar er maar X plekken zijn en veel meer aanmeldingen Y, wordt er in de rangschikking naar punt bij het maximale aantal plekken X een streep getrokken. Zit jij in de groep waarvan het gemiddelde hoog genoeg is, ben je aangenomen en kun je je gaan inschrijven. Voor de rest van de inschrijvingen die niet zijn aangenomen, bestaan er dan nog meerdere ronden waarin de kandidaat ook nog kan worden aangenomen.

Er zijn echter een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij het omrekenen.

Omrekenen van je cijfers

Als je je wilt aanmelden voor een vak met een Numerus Clausus, moet je je cijfers laten omrekenen naar het Duitse systeem.

De cijfers worden op de RWTH en FH volgende de gemodificeerde Bayerische Formel omgerekend. Deze formule ziet er alsvolgt uit:

De modifizierte Bayersche Formel
  •  Nmax is het maximale punt. Hier moet je 8.5 invullen (ookal is dit in Nederland eigenlijk 10).Dus Nmax = 8.5
  •  Nmin is het minimale punt. Hier moet je 6 invullen (ookal is dit in Nederland eigenlijk 5.5). Dus Nmin = 6
  •  Nd is je eigen punt. Dus het gemiddelde uit al je cijfers (dus de vakken in je compensatiecijfer gewoon los geteld)

 

»Bereken je punt

Wij hebben een script voor jullie gemaakt waar jouw Nederlandse gemiddelde in kan vullen. Dit script is te vinden in de zijbalk van iedere pagina. Geef hier je Nederlandse gemiddelde in.