Aanmelding RWTH

Laatst bijgewerkt op: 8 juni 2018

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om je in te kunnen schrijven aan de RWTH.

LET OP: de RWTH maakt gebruik van een nieuw inschrijf en sollicitatie systeem, wij werken er momentaal hard om de informatie op deze pagina bij te werken, echter is deze momenteel nog onvolledig.

Let op: alles op deze pagina is geschreven voor Nederlanders op een Nederlandse middelbare school. Zat jij bijvoorbeeld in Nederland op school maar heb je de Duitse nationaliteit, dan is er een ander traject voor het omrekenen van punten. Stuur ons hiervoor een e-mail.

We leggen in dit artikel eerst uit wat een Vorpraktikum is. De uitleg van de Numerus Clausus vind je hier. Daarna vind je een stappenplan om je aan te melden. Als je dit stappenplan precies volgt, zal de aanmelding erg soepel gaan. Neem de moeite om alle stappen te precies door te lezen, daar de aanmelding aan de RWTH tamelijk nauw luistert!

Een Vorpraktikum of andere speciale eisen

Voor een aantal studies is een ‘Vorpraktikum’ of andere speciale eis vereist. Bekijk de

Een Vorpraktikum is een stage die vóór het begin van je studie afgerond moet zijn. Als je op deze pagina op je studie klikt kun je op de desbetreffende pagina bij “Einschreibungsvoraussetzungen” zien of je voor jouw studie een Vorpraktikum nodig hebt. Als je op de link “Vorpraktikum” klikt krijg je een document met de precieze eisen. Deze verschillen per studie. Er weinig studies waarvoor een Vorpraktikum vereist is. Voorbeelden hiervan zijn werktuigbouwkunde, civiele techniek, umweltingenieurwesen en materialwissenschaften!

Voor de studie Physik moet er vantevoren aan een Studieninformationstag deelgenomen worden.

Het Vorpraktikum en de Studieninformationstag hoef je pas aantonen bij je inschrijving (vanaf Stap 3). 

Stap 1: De Online-Bewerbung (alleen voor studies met örtliche NC)

Als je een studie wilt doen waar geen NC op zit heb je geluk en kun je je meteen inschrijven. Ga dan meteen door naar stap 3. Controleer hier of er op de studie die je wilt volgen een NC berust. De inschrijving vindt pas einde augustus/begin september plaats. Tot die tijd hoef je niks te doen.

Je kunt pas solliciteren nadat je je diploma gekregen hebt! Dus als je bijvoorbeeld op 28 juni je diploma krijgt, kun hierna pas solliciteren.

Als er voor de door jouw geprefereerde studie een Numerus Clausus bestaat, moet er eerst naar een studieplek gesolliciteerd worden (‘bewerben’). Solliciteren betekent dat je aangeeft dat je graag mee wilt doen met de selectieprocedure rondom de Numerus Clausus. De RWTH toetst vervolgens of jouw gemiddelde punt hoog genoeg is om voor een studieplek in aanmerking te komen. De sollicitatie begint ongeveer half mei en duurt tot 15 juli. Wanneer er sprake is van een plaatselijke NC kun je op de website van de RWTH online solliciteren naar een studieplek. Om te kunnen solliciteren naar een studieplek zul je je eerst moeten registreren in het ‘RWTHonline’ systeem. Klik hier om je te registeren. Vervolgens zul je een email ontvangen waarin je gevraagd wordt de registratie te bevestigen. Vervolgens zul je automatisch worden doorgestuurd naar een pagina waar je de sollicitatie kan starten. Klik op ‘Bewerbungen’ onder het kopje ‘Studium’. Hier vind je een overzicht van jouw sollicitatie(s) wanneer deze afgesloten is/zijn.

Om jouw sollicitatie via RWTHonline te starten, klik nu op het gele vlak met de tekst ‘Bewerbung erfassen’. Vanaf hier zal het systeem jou door de sollicitatie begeleiden. Let op! Veruit de meeste studenten scholieren solliciteren naar een studieplek voor het aankomende Wintersemester, bijvoorbeeld 2018/2019. Klik hier voor de FAQ rondom de sollicitatie.

In het geval van een landelijke NC moet je solliciteren op www.hochschulstart.de. Voor een “örtliche NC” (dit betreft de meeste studies behalve geneeskunde, tandheelkunde en BWL etc.) kun je online bij het RWTH Campus Office solliciteren. De onderstaande beschrijving is voor de örtliche NC. Een beschrijving voor de landelijke NC is nog in ontwikkeling.

De meeste punten spreken voor zich, maar er zijn een aantal punten die voor verwarring kunnen zorgen. Dit betreft de volgende punten:

 • Studiengangsauswahl: Het ‘Abschlussziel’ van een Bachelorstudium is in de meeste gevallen ‘Bachelor 1 Fach’
 • Studiengangsauswahl: In Duitsland is het mogelijk na een al gedane studie in een hoger semester in een nieuwe studie in te stromen, voor de meeste Nederlanders is dit niet geval. Selecteer daarom bij ‘Form des Studiums’ de keuze ‘Erststudium’
 • Hochschulzugangsberechtigung: selecteer ‘Ich habe eine ausländische Hochschulzugangsberechtigung erworben’
 • Hochschulzugangsberechtigung: selecteer onder ‘Art’ de mogelijkheid ‘Schule im Ausland [fgHR]’; dit heeft te maken met de profielen (NT, NG, EM en CM) die aan Nederlandse scholen worden aangeboden (mits je van een middelbare school af komt en nog geen bachelor/master voltooid hebt) en betekent dat je je VWO-diploma in Nederland gehaald hebt
 • Hochschulzugangsberechtigung: bij “Durchschnittsnote” moet je “99” invullen. Je punt wordt later pas omgerekend.
 • Weitere Angaben: selecteer hier enkel de mogelijkheden als deze van toepassing zijn
 • Hochschulzugangsberechtigung: upload hier een scan in .pdf format van zowel je diploma als ook de cijferlijst
 • Sprachnachweis Deutsch: Heb jij eindexamen gedaan op het vwo met Duits in je pakket (e.g. 5 jaar Duits onderwijs) en dit met minimaal een 5.5 afgesloten? Selecteer dan „Befreiungsbescheinigung des Sprachenzentrums der RWTH Aachen“ Als bewijs hiervoor dient jouw cijferlijst waar het vak Duits op voor moet komen. Voldoe jij aan deze voorwaarden, dan ben je vrijgesteld van alle verder taaleisen. Heb jij minder dan 5 jaar Duits onderwijs gehad of het vak met een onvoldoende afgesloten? Check dan onze pagina over de Duitse taal.
 • Übersetzung der einzureichenden Dokumente: met ingang van het academische jaar 2018/2019 moeten alle dokumenten die niet in de Duitse of Engelse taal zijn vervaardigd door een beëdigd vertaler in het Duits worden vertaald. Dit geldt dus voor alle dokumenten die in het Nederlands zijn opgesteld en je voor de Bewerbung bij de RWTH moet aanleveren. Wij bevelen je aan om ruim op tijd opzoek te gaan naar een vertaalbureau daar er tussen het ontvangen van jouw cijferlijst/diploma en de Bewerbungsdeadline (20 juli) meestal weinig tijd is. Een vertaalbureau dat wij van harte kunnen aanbevelen is vertaalbureau Cremer in Wahlwiller.

  Stap 2: Gegevens opsturen/langsbrengen naar het Studierendensekretariat (alleen voor studies met örtliche NC)

  Na de online Bewerbung, moeten er nog een aantal gegevens bij het Studierendensekretariat van de RWTH langsgebracht/opgestuurd worden. We raden je aan deze langs te brengen. Op deze manier weet je meteen of alles aangekomen en geaccepteerd is.

  De lijst van dingen die je moet opsturen/langsbrengen als je vanaf een middelbare school komt:

  • Een print van je “Online-Bewerbung”.
  • Een “amtlich beglaubigte kopie” van je diploma en cijferlijst. Dit is bijvoorbeeld een kopie met de stempel van je school.
  • Een Kopie van je ID-kaart of je paspoort (dit mag een gewone kopie zijn).

  Als je eerder op een andere universiteit zat moet je ook op de volgende dingen letten: (NIET van toepassing voor middelbare school studenten)

  • Als je eerder op een andere universiteit of hbo-opleiding zat moet je een bewijs meebrengen dat je hier bent uitgeschreven.
  • Als je je studie wilt voortzetten aan de RWTH, moet er een bewijs meegeleverd worden over hoever je je studie voltooid hebt.
  • Als je al op een andere universiteit zat moet je ook nog een “Unbedenklichkeitsbescheinigung” meenemen. Dit is een bewijs dat je niet definitief voor een bepaald vak gezakt bent, en dit dus niet meer mag volgen.
  • Als je al een studie hebt voltooid moet je een bewijs meenemen dat je je vorige studie hebt voltooid (bijvoorbeeld in de vorm van een diploma).
  • Als je je inschrijven wil voor een Promotiestudie moet je een “Betreuungszusage” van de desbetreffende docent meenemen.

  Het adres van het Studierendensekretariat is:

  RWTH Aachen University
  Abteilung 1.2 – Studentische Angelegenheiten
  Templergraben 57,
  52062 Aachen,
  Germany

  Ongeveer half augustus ontvang je een email met de uitslag van je sollicitatie. Als je een studieplaats hebt kun je je inschrijven. Als je geen studieplaats gekregen hebt kun je je voor een tweede Bewerbungs-ronde inschrijven. Dit kan omdat veel mensen zich op meerdere universiteiten inschrijven en vaak meerdere studieplaatsen krijgen. Het gemiddelde punt dat nodig is gaat in de tweede en derde ronde omlaag, aangezien er een X aantal studieplekken vrijkomen. De uitslag van de tweede ronde ontvang je nog voordat de lessen op Nederlandse universiteiten beginnen.

  Stap 3: De inschrijving voorbereiden

  Nu volgt de inschrijving. De stappen 3, 4 en 5 zijn ook van toepassing op mensen die een studie willen volgen waarop geen NC berust. Controleer daarom nu nogmaals of een van de speciale eisen op je studie van toepassing zijn. De beschreven punten die bij de inschrijving vervuld moeten worden:

  • Als je niet op een duitstalige school hebt gezeten moet je bewijzen dat je de Duitse taal beheerst. Als je Duits in het eindexamen had of duitstalige ouders hebt is het mogelijk een “Befreiung” te doen bij het Sprachenzentrum. Hiervoor moet je je bij het Sprachenzentrum via deze link aanmelden of laat dit formulier door je middelbare school invullen en stuur het ingevulde formulier naar info@sz.rwth-aachen.de. Daarnaast is het ook mogelijk een uitgebreide taaltest (DSH test) te doen. Studeren in Aken biedt hiervoor in samenwerking met de provincie Limburg en het Sprachenzentrum van de RWTH een gratis voorbereidingscursus aan. Op onze pagina over de taal wordt uitgebreid beschreven wat voor andere wegen er nog zijn (als je de Befreiung bijvoorbeeld niet zou halen).
  • Moet je voor je studie een Vorpraktikum doen (bij bijvoorbeeld de studies werktuigbouwkunde, civiele techniek, umweltingenieurwesen en materialwissenschaften)?
  • Bij de studie Physik vantevoren aan een Studieninformationstag deelnemen

  Stap 4: De inschrijving

  Nadat je bent toegelaten op de studie moet je je nog gaan inschrijven. Voor studies waar geen NC op zit, vindt de inschrijving in het International Office van de RWTH in het SuperC (Templergraben 57) plaats. Voor studies waar wél een NC op zit, gebeurt dit in het Sparkassenforum (in de kelder van het SuperC).

  Bij de inschrijving moet je van alle documenten die je hebt opgestuurd/langsgebracht de orginele exemplaren meenemen. Ook als je je wilt gaan inschrijven voor een studie zonder Numerus Clausus, moet je alles uit de lijst bij “stap 2” meenemen, behalve een print van de “Online-Bewerbung”.

  Wat moet ik meenemen als ik me ga inschrijven:

  • Je moet dit formulier invullen en meenemen.
  • Je moet een Self Assessment doen. De uitslag hiervan is niet belangrijk, maar voor vele studies is het verplicht dat je hem van tevoren gemaakt hebt. Het bewijs dat je deze gemaakt hebt moet je ook meenemen/opsturen. De Self Assessments vind je hier.
  • Je moet naar de AOK in Vaals of Aken gaan om daar een bewijs te krijgen van het feit dat je in Nederland ziekekostenverzekerd bent. Dit bewijs moet je ook meenemen.
  • Een bewijs dat je de Duitse taal beheerst. Op onze pagina over de taal vind je hier meer informatie over (bijvoorbeeld welke duitscertificaten geaccepteerd worden, dat je vrijstelling kunt aanvragen en dat er een taalcursus is).
  • Als je een “Vorpraktikum” gedaan hebt, moet je een bevestiging van je stageplaats opsturen/meenemen. Dit kan ook als je nog bezig bent met je Vorpraktikum. Kijk voor de precieze eisen en deadlines in het document dat op deze pagina onder het kopje “Vorpraktika of andere speciale eisen” genoemd werd.

  Bij de inschrijving krijg je een acceptgiro en verdere informatie over wat je nog moet doen voordat het semester begint.

  Stap 5: Je studie begint!

  Nadat je je hebt aangemeld krijg je alle informatie over de verdere verloop van je studie thuisgestuurd. Je bent nu een RWTH student!

  En als Nederlandse student kom je natuurlijk ook eens langs bij dé Nederlandse studievereniging van de RWTH en FH! Einde september/begin oktober organiseren wij een welkomsborrel voor alle Nederlandse studenten in Aken. Houdt daarom onze website en facebookpagina in de gaten.

  Problemen of Vragen?

  Als je nog vragen hebt, je problemen hebt bij het solliciteren/inschrijven etc. of als je bepaalde informatie niet vindt kun je ons graag contacteren. Wij helpen je graag verder!